ČASOPISY: Puntík

Tak už i my jsme vyzkoušeli časopis Puntík, který je v poslední době hodně populární. Už jsem po něm koukala dávno, ale pořád mi přišlo, že je na něj asi brzo. Tak jsme ho koupili až když měla Beky 27 měsíců. Od Vánoc jsme pak zajistili i předplatné. Něco ještě Beky nezvládne, ale většinu už chápe a baví ji.

Mnoho postav se v časopise objevuje pravidelně v každém díle nebo se průběžně střídají. Děti se tak mohou těšit na příběhy a úkoly se známými hrdiny, což je skvělé. Pojďme se ale podívat konkrétněji…

Co v časopise najdete?

Panda Švanda
Panda Švanda žije s maminkou a tatínkem v Zoo. A zde zažívají různá dobrodružství. Příhody jsou doplněny o ilustrace a také o zajímavé úkoly – například něco nakreslit, poznat, vybrat správný obrázek apod.

Líza a Pupík
Kočička Líza a pejsek Pupík spolu žijí v malém domečku u lesa. V Puntíkovi najdete obrázkový příběh z jejich života, který je doplněn o hádanky, doplňovačky nebo hry.

To je zmatek
V každém čísle je také stránka o zmatku, kde musí děti poznat, které obrázky do daného výjevu nepatří. A případně ještě něco k tomu (v zářijovém čísle třeba to, kde je schováno pět zajíců).

Eda Neposeda
Postavu Edy Neposedy možná budete znát. Najdete ho nejen v Puntíkovi, ale také v samostatné knížce Edo, ty neposedo (recenze zde). V časopise Eda dětem přináší zajímavé úkoly. Konkrétně v zářijovém díle se vše točí kolem školky, takže děti poznávají dle obrázků, co dělají zvířátka ve školce, vybarvují zeleninu a také zavítají přímo do školky, kde zkoumají, jestli se všichni chovají správně.

Průzkumník Žárovka
Průzkumník Žárovka je jednou z našich nejoblíbenějších postav. V časopise se s ním děti setkávají pravidelně, a to při různých příbězích, ke kterým doporučuji baterky. Příběhy jsou totiž dělány tak, že pokud prosvítíte konkrétní stránku, vidíte obrázky navíc. Třeba v zářijovém čísle když prosvítíte stránku, kde děti spí, uvidíte světlé obrázky s bublinami, co se dětem zdá. Na podobném principu vyšla dokonce kniha s názvem Průzkumník Žárovka (recenze zde).

Lucka, Jenda a Martínek
Tuto trojici budete také možná znát, a to třeba z knížek Pavoučí prázdniny, Čekání na Vánoce (recenze zde) nebo Jaro je tu (recenze zde). V Puntíku vychází o Lucce a jejich sourozencích příběh, který je už trochu delší než předchozí uvedené, a skvěle se tak hodí třeba před spaním.

Medvídek Vilda
Plyšový medvídek Vilda dětem v časopise pravidelně ukazuje, jak věci fungují a pomáhá jím v poznávání světa a přírody kolem nás. Fotopříběh je obvykle spojen i s nějakou doplňovačkou nebo hádankou.

Lemurka Maki
Opička Maki je zvídavá a ráda řeší různé záhady. V Puntíkovi najdete krátký příběh a následně pomáháte opičce vypátrat, co se stalo. Na odpověď přijdete, pokud vyplníte jednoduché úkoly. U nás je Maki hodně oblíbená a jsme schopni ji číst několikrát za sebou.

Mylišáci
Dvojice myšák a lišák zažívají různé zajímavé příhody. V Puntíkově je najdete obvykle ve formě komixu s poutavým příběhem.

Kamauádi
Díky Puntíkovi poznáte zvířátka nejen z našich krajin, ale také třeba z Austrálie. Mezi takové patří i vombat Jirka nebo klokan Fred. Obvykle se s nimi setkáte v příbězích, kteří jsou doplněny o různé zábavné aktivity (kreslení, doplňování, hádanky aj.).

Olík a Lili
V časopise se setkáme také s chlapečkem Olíkem a holčičkou Lili. S nimi se děti učí psát písmena a také se zabaví při krátkém příběhu.

Dino a Saura
Dvojice dinosaurů je poměrně novinkou. Obvykle jsou zpracování formou krátkého komixového příběhu.

Puntíkovy nápady
V žádném Puntíkovi nemohou chybět zajímavé nápady, co si doma vytvořit. Obvykle se jedná o jednoduché aktivity, na které nepotřebujete nic speciálního, což je super.

Tvoření a kreslení
V každém čísle Puntíka najdete také spoustu materiálů a prostoru pro tvoření.

Učíme se kreslit
V časopise také najdete návod, jak nakreslit určité zvířátko nebo třeba autíčko a podobně. Jde zde i prostor si to přímo vyzkoušet. Tato aktivita je třeba pro Beky ještě náročná, ale časopis schováme a později určitě potěší.

Vystřihovánky
V Puntíku najdete vždy něco na vystřihování. My jsme to zatím přeskočili, protože Beky ještě takové tvoření moc nebaví. Ale musím říct, že to vypadá dobře a těším se, až se k tomu později vrátíme.

Celkové hodnocení

Puntík mě příjemně překvapil. Nabízí spoustu zábavy a hlavně různorodé aktivity. Jsou zde jak příběhy na čtení, tak různé hádanky, úkoly, luštění nebo tvoření. Časopis je oficiálně doporučován pro děti od 2 do 6 let jako jejich první časopis (poté se může přejít na Tečku, kterou začali nově vydávat). Osobně teda u těch dvou let váhám, jestli ho děti skutečně naplno využijí (u nás tedy rozhodně ne). Ale je pravda, že co nevyžijeme, může se schovat na později.

Časopis je trochu menší než formát A4 a má stránky z tvrdého papíru, takže ani menší děti ho jen tak nezničí. Pokud ale chcete některé aktivity používat opakovaně (ze zářijového čísla třeba koš s ovocem), doporučuji raději zalaminovat.

Puntík stojí 39 Kč a dostanete ho nejen v trafikách a supermarketech, ale třeba i na poště. Roční předplatné stojí od 385 Kč výše. A kromě toho, že vám časopis dorazí až do schránky, tak obdržíte navíc i různé dárečky. Takže pokud chcete časopis kupovat pravidelně, předplatné bude určitě lepší.


Recenze jednotlivých čísel

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments