Dlouho jsem se odhodlávala k výrobě domácího kečupu. A letos jsem si řekla, že už se do toho fakt pustím. Kečup máme rádi a už kvůli Beky jsem chtěla trošku zdravější verzi, která nebude plná cukru a můžeme si ji bez výčitek kdykoli dát.
Nakonec máme doma už 3 várky, z nichž jedna je skoro snědená. Domácí kečup používám i na dochucení omáček (např. boloňské nebo rajské), při tvorbě pizzy nebo jako dip k placičkám, karbanátkům a podobné.
Co budete potřebovat:
- 2 kg rajčat
- 0,5 kg jablek (cca 3 ks)
- 1 paprika
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 hřebíčky
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 špetky skořice
- 2 špetky tymiánu
- 1 lžička mleté papriky
- 20 g třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička octu
Postup
- Rajčata a jablíčka nakrájíme na čtvrtky, cibuli a papriku na kostičky a oloupaný česnek na plátky. Vše dáme vařit do hrnce. Vodu nemusíme přidávat, rajčata ji pustí dost.
- Vaříme za občasného míchání 1 hodinu v hrnci s pokličkou.
- Poté přidáme koření (hřebíček, bobkový lit, pepř, nové koření, skořici, tymián, mletou papriku), sůl, ocet a třtinový cukr. Vaříme ještě půl hodiny. Hrubé koření (hřebíček, pepř, nové koření, bobkový list) doporučuji dát do sítka na čaj, ať se mohou na konci snadno vytáhnout.
- Směs rozmixujeme, přepasírujeme přes sítko a naplníme skleničky.
- Zavřené skleničky dáme na plech, dolijeme vodu (asi do 3 cm výšky sklenic) a pečeme v troubě 30 minut na 180 °C.