ČTENÍ: Barvy (Hervé Tullet)

Kniha Barvy od francouzského autora Hervé Tulleta je jiná, než byste asi u dětských knih předpokládali. Je sice plná barev, ale pokud čekáte nějaký příběh, pohádku nebo alespoň zajímavé ilustrace, jste na omylu.

Přesto je hodně populární (stejně jako další knihy tohoto autora). A to po celém světe. V čem tedy tkví její kouzlo? Co je na ní tak zajímavého?

Obsah knihy

Kniha má jednoduchý námět – barvy. Hravou formou ukazuje, co se dá s barvami dělat, jak se tvoří a chovají. Stačí vám prst, trocha fantazie a můžete vstoupit do zábavného světa, který pohltí nejen děti, ale určitě i dospělé.

V knize jsou uvedeny jednoduché instrukce, co máte na každé stránce dělat. Nebo alespoň komentář k tomu, co se zrovna stalo. A vy jen otáčíte stránky, zkoušíte a bavíte se. Hned na počátku třeba kniha čtenáře vyzývá, aby se dotkl šedého puntíku.

Postupně na každé nové dvojstránce přibývají další barevní skvrny. Po několika otočeních je nakonec stránka úplně plná.

Co se stane, pokud přetřete žlutou barvu modrou?

Vznikne zelená! A podobně si v knize můžete vyzkoušet i jiné barvy.

Můžete si zkusit také zatřást s knihou. Co se stane s barvami?

Spojí se přeci…

Pokud knihu otočíte, barvy se zase slijí dohromady…

Dále jsou naše oblíbené otisky. Vezmeme knížku, zavřeme ji a na další stránce nám vznikne oranžové kolečko. Nechybí ani barevné cákance kolem dokola, což je parádní, protože to krásně dokresluje realitu.

V knížce si vyzkoušíte také záměrné rozmazávání.

A zjistíte, co se stane, když barvu přetřete bílou nebo naopak černou.

Formát knihy

Kniha má tvrdé desky a klasické jemné stránky. Nejedná se tedy o žádné leporelo. Je malá a lehká, takže se dobře drží v rukách. Co mě potěšilo je to, že má hodně stránek (celkem 64).

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 185 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha rozvíjí dětskou představivost, je zajímavě zpracovaná a napínavá. Obzvláště když si ji procházíte poprvé a čekáte, co se vlastně stane. To jsme i my dospělí zvědavě otáčeli dál a dál. Děti jsou ale schopny knihu číst i opakovaně. Navíc časem si zapamatují, jaké jsou na stránce povely a pak třeba rovnou samy přetírají stránky, zavírají knihu nebo míchají barvy, protože už přece ví, že oranžovou udělají jen ve spojení červené a žluté.

Moc se mi líbí detaily na každé stránce. Že je kniha třeba jakoby umazaná od barvy, jsou tam cákance, otisky a podobně. Prostě to vypadá tak, jako byste to dělali ve skutečnosti. Jen nemáte ten nepořádek všude kolem a špinavé ruce. Navíc kniha vydrží dlouho – zabaví dvouleté i předškoláky.

Knížka je skvělá na učení barev. Děti také zjistí, jak se některé barvy vlastně tvoří a co se může stát, když se spojí. Jediná nevýhoda, že z počátku musíte procházet knihu s dítětem (pokud teda ještě neumí číst, což u nás ve 2 letech fakt neumí). Dobrá zpráva ale je, že časem už to děti zvládnou i bez vás.

Nikdy by mě nenapadlo, že pár barevných koleček a cákanců může být zpracováno tak, že se na ně budete dívat opakovaně. A že vás přinutí k tomu, abyste je hladili, třeli a podobně. Ale tato knížka to dokázala. U dětí určitě. Obzvláště pokud mají fantazii a přistoupí na hru. A také proto má knížka nezastupitelné místo v naší knihovničce. Protože je prostě jiná. Hravá, poučná, pestrá a bezvadně promyšlená.


Nakladatelství: Portál
Autor: Hervé Tullet
Rok vydání: 2015
Rozměr: 175×193 mm
Váha: 0,264 kg
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments