ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Stezka bosou nohou (Valtice)

V České republice se stále častěji objevují různé bosonohé stezky a chodníky. Jak fungují? K čemu vlastně jsou? Především vám hezky stimulují chodidla. Namasírují je, zlepšují klenbu nohy a také posilují imunitu. Nehledě na to, že to mnohdy bývá netradiční zážitek.

My jsme na jednu takovou stezku narazili ve Valticích a protože se zajímáme o zdravé obouvání a barefoot, samozřejmě jsme zde nemohli chybět. Pořádně jsme ji otestovali a vy se můžete nyní podívat na výsledek.

Co vás na bosonohé stezce čeká?

Bosonohá stezka se nachází na pomezí České republiky a Rakouska. Trasa je dlouhá asi 5 km a vede z rakouského Schrattenberg směrem k Valticím. Po cestě je celkem 11 různých stanovišť, na kterých si můžete vyzkoušet chůzi po různých materiálech nebo si odpočinout. Odvážlivci mohou jít klidně boso i celou trasu. Pro mě to ale extra pohodlné nebylo, protože bylo hodně horko a země byla rozpálená. Navíc byly na některých místech i celkem ostré kamínky, a tak jsem si trasu vyzkoušela alespoň v barefoot sandálech huarache, což bylo mnohem příjemnější.

Na bosonohou stezku jsme se napojili ve Valticích kousek od Kolonády na Rajstně. Dojeli jsme autem na nedaleké parkoviště a zde už nás šipky navedly, kam dále.

Na cestě je přichystáno celkem 11 různých stanovišť. Jako první jsme si vyzkoušeli balancování na mostě, který je z trámů. Chodili jsme také po točivém válci, který teda fakt jel, což jsem nečekala, takže jsem měla co dělat, abych se na něm udržela.

Jak vidíte na fotkách, vše je v prostředí vinice, takže moc příjemná procházka.

Dále jsme narazili na obří přírodní klouzačku.

Na Schodech pocitů jsme vyzkoušeli chůzi po roští, kůře, listech i jedlových šiškách.

Po cestě jsou různá místa, kde si můžete odpočinou. Třeba jako tento domeček ze sudu.

Na houbové překážkové dráze jsme se vyřídili celá rodina. Pro děti (alespoň pro tu naší dvouleťačku) byly houby trošku daleko od sebe, takže jsme ji museli pomoci, ale jinak skvělá zábava. Skákali jsme tam i zpátky všichni tři.

Na Paměťové stezce můžete vyzkoušet chůzi i po dalších materiálech jako je třeba kůra či kameny.

K odpočinku jsou také připraveny dřevěná lehátka, ze kterých je krásný výhled na okolí.

Občerstvení a dětské hřiště

V polovině cesty jsme narazili na místo, kde jsme se mohli občerstvit. To jsem předem nevěděla, takže jsme měli vlastní svačinku a pití, ale aspoň jsme si místo prohlédli.

Kromě Bertiho chaty s občerstvením tu najdete krásné a netradiční toalety.

Nachází se tu i další stanoviště bosonohé stezky – tzv. Místo smyslů, kde jsme si zkusili chůzi bahnem. Hned vedle bahenní stezky je hadice s vodou, kde si pak můžete umýt nohy, což je fakt dobře vymyšlené, protože (nejen) nohy dostaly zabrat.

Beky ale nejvíce potěšilo dětské hřiště Berti park. Bylo velké, se spoustou atrakcí, krásně upravené, čisté a navíc zde bylo jen pár dětí.

Moc se mi líbilo, že hřiště bylo trochu jiné, než běžně navštěvujeme. Samozřejmě nechyběly prolézačky, klouzačky nebo písek. Většina atrakcí ale byla spíše o různých hrách (piškvorky, lodě, puzzle, logické hádanky, aktivity na podporu motoriky apod.).

Praktické informace

Celá bosonohá stezka je zdarma, neplatí se žádné vstupné (kromě dětského hřiště Berti park, kde platí starší děti). Cesta vede především přes pole a vinice, takže není úplně ideální pro kočárky. Někde jsou dokonce i schody. S terénním kočárkem a pomocí tatínka byste ale procházku mohli zvládnout. My měli raději nosítko a s tím nebyl žádný problém.

Celkové hodnocení

Na stezku bosou nohou jsem se moc těšila. Trošku mě ale zklamala. Atrakcí tam bylo dost, ale mnohé vlastně nebyly vůbec zaměřené na chůzi (například odpočívadla, vyhlídka, klouzačka nebo zastavení „tři duby“, které jsem ani nefotila, protože se v podstatě jednalo jen o lavičky pod stromy). Vzhledem k tomu, že je to všude propagováno jako stezka bosou nohou, čekala jsem více netradičních zastávek právě na stimulaci nohou.

Abych ale nekřivdila, byla to i tak příjemná procházka. Po návštěvě různých památek, kaváren, zřícenin a podobných míst to byla fajn změna, protože stezka vede povětšinou přírodou, chvíli do kopce a chvíli z kopce. Potěší určitě i ty, kteří chtějí zkusit chůzi naboso, protože samozřejmě příležitost na vykoušení tu je. Trasa navíc není příliš náročná, takže ji zvládnou i děti. A moc lidí jsme tu nepotkali, takže byl kolem krásný klid.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě.Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments