ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Lednice s dětmi

aši dovolenou v Lednici jsme plánovali tak, aby si ji užila Beky (2 roky) i my. Znamenalo to, že jsme si museli některé aktivity odpustit, přidat naopak jiné a hlavně přizpůsobit tempo dítěti. Na druhou stranu jsme ale i tak viděli spoustu zajímavostí, poznali jsme to hlavní a ještě si celodenní výlet hezky užili. Pokud někdy hodláte Lednici navštívit s malými dětmi, rozhodně se toho nebojte. V článku navíc najdete pár konkrétních tipů, co s dětmi vidět.

Zámek Lednice

Dominantou celého města je především novogotický státní zámek. Kousíček od něj je parkoviště, kde jsme nechali auto, a pak jsme kolem kavárny došli přímo před zámek. Prohlédli jsme si ho zvenku, prošli se na nádvoří a nakoukli i do kostela sv. Jakuba staršího. Hned vedle byl také obchůdek, kde bylo možné zakoupit různé upomínkové předměty s motivem Lednice.

Jediné, co jsme zde zaplatili, bylo parkovné (10 Kč/hodina nebo 50 Kč/den). Samozřejmě existují placené prohlídky zámku, a to hned na několika okruzích – reprezentační sály, soukromé apartmány, dětské pokoje a muzeum loutek nebo grotta (výběrový okruh). Cena se pohybuje v rozmezí 60-300 Kč/dospělý, děti do 6 let zdarma. My jsme ale na žádný okruh nešli, protože prohlídka trvá okolo hodiny (až na grottu), a to by Beky nedala ani v nosítku. Se staršími dětmi to bude ale určitě zajímavé.

My jsme se namísto zámku rozhodli navštívit zámecký skleník, kde se nachází spoustu krásných a zajímavých rostlin. Nechybí ani různá jezírka včetně rybiček. Skleník si prochází každý sám, bez průvodce, takže je na vás, jestli zde vydržíte hodinu nebo méně. My ho měli prohlédnutý asi za 15 minut. Beky byla raději v nosítku, ale určitě mohou děti chodit i samy. Vstupné je 80 Kč/dospělý, děti do 6 let zdarma a starší pak platí polovinu. Ve skleníku jsou i lavičky, na kterém je možné posedět.

Zámecká zahrada

Po prohlídce skleníku jsme si šli projít zámeckou zahradu. Je tak obrovská, že jsme samozřejmě vše ani nestihli. Začali jsme hned vedle skleníku a zámku a poté jsme se vydali směrem k Maurské vodárně. Kromě nádherných květin jsme viděli rybník a hned vede restauraci, kde bylo pro děti i hřiště.

Jízda koňským povozem

U Maurské vodárny je možné nasednou do lodi a plout směrem k Minaretu, což je další významná památka. Plavba trvá 25 minut a stojí pro dospělého 150 Kč. Děti ve věku 3-15 let zaplatí 70 Kč, mladší to mají zdarma.

My jsme si lodě jen prohlédli a místo nich jsme se rozhodli absolvovat doporučený okruh zámek – Janohrad – Minaret. Protože pěšky bychom to asi s Beky asi celé nezvládli, rozhodli jsme se vyzkoušet koňský povoz, který nás měl dovézt k Janohradu. Kočár odjíždí každou půlhodinu a maximální kapacita je 16 osob. Jízda trvá asi 25 minut. Prvně jsem se trochu bála, jestli Beky vydrží celou dobu sedět. Nakonec ale vše dopadlo skvěle. Chvíli jsme jeli zámeckou zahradou a poté jsme z ní vyjeli směrem k Janohradu. Cestou jsme míjeli také Lovecký zámeček, na který nás kočí upozornil.

Jízda kočárek s koníky byl pro Beky zážitek sám o sobě. Jeli jsme takto poprvé a byla nadšená z každého zvuku, takže věřím, že se ji projížďka líbila. Dospělého vyšla na 100 Kč, děti do tři let zdarma. Starší pak platí polovinu.

Janohrad

Za necelou půlhodinu jsme vystupovali před Janohradem, který dříve sloužil jako lovecký zámeček a konaly se zde různé hostiny. Nyní je otevřen turistům, nabízí dokonce i prohlídku interiéru, která trvá 25 minut. My jsme se opět spokojili s tím, že jsme si hrad prohlídli zvenčí. Okolo hradu jsou také různé stránky (především s občerstvením).

Plavba lodí

Původně jsme chtěli z Janohradu putovat pěšky k Minaretu. Bohužel jsme ale moc nevěděli, kterým směrem se vydat a nikde jsme nenarazili na ukazatelé. Navíc začalo být horko, tak jsme se rozhodli vrátit se k zámku. Koňský povoz ale ihned odjel a my si trasu nezapamatovali. Byla navíc i městem a po cestě, kde jezdily auta a cyklisté. A to se nám s běžícím dítětem moc nechtělo absolvovat.

Nakonec jsme si všimli lodi, která se chystala k odjezdu směr Minaret. I když jsme původně jet neplánovali, během chvíle jsme už byli naloděni. Cesta trvala 40 minut (naštěstí jsme měli dost jídla, takže to i Beky přežila relativně v klidu). Kormidelník nás cestou informoval o různých zajímavostech, takže cesta utíkala rychle. Jen byla od vody celkem zima, takže doporučuji brát si se sebou něco teplejšího.

Minaret

Loď kotví kousek od Minaretu (neboli Turecké věže), což je poslední velký památka v rámci Lednického zámku. Opět je možnost placené prohlídky bez průvodce. My jsme se ale raději pomalu vydali směr k zámku, kde jsme měli auto (procházka cca 2,5 km).

Celkové hodnocení

Lednický zámek a jeho okolí jsou nádherné a určitě stojí za návštěvu. I když jsme nebyli de facto na žádné placené prohlídce uvnitř, výlet jsme si celá rodina užili. Ano, i my dospělí jsme se pokochali a zjistili spoustu zajímavostí. Beky si zase vyzkoušela jízdu s koníky a lodí, což se jí moc líbilo, proběhla se po parku…

Trochu škoda, že doporučovaná trasa zámek – Janohrad – Minaret nebyla lépe značená, abychom ji mohli jít i pěšky. Sice zrovna ve vedrech, ve kterých jsme v Lednici byli, by to bylo náročné, ale věřím, že s nosítkem bychom to zvládli. Hodně rodin jezdilo v areálu zámku i s kočárky. Takže nevadí, pokud nejste zrovna příznivci nošení.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments