ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Bylinkový ráj Sonnentor (Čejkovice)

Při naší dovolené na Jižní Moravě jsme zcela náhodou narazili na Bylinkový ráj. Při hlubším zkoumání jsme zjistili, že se vlastně jedná o farmu společnosti Sonnentor, která vyrábí různé čaje, koření a další výrobky.

Protože pár výrobků od Sonnentoru máme doma, o to více jsme se těšili, až poznáme, kde vznikají. Beky (2 roky) se zase těšila, že budou voňavé kytičky, ke kterým poslední dobou ráda čichá.

Bylinková zahrada sv. Hildegardy

Při vjezdu do areálu nás ihned omámila vůně bylinek. Svěží, opojná a tak intenzivní, že nám bylo hned jasné, že jsme správně. Před hlavní budovou jsme pak našli strůjce této vůně – bylinkovou zahradu. Můžete se zde projít, přivonět si k jednotlivým rostlrinám, děti dokonce mají k dispozici konve a vodu a mohou bylinky zalévat. Nechybí ani popisky s názvy bylin a výukové (hrací) prvky, kde můžete otestovat své znalosti rostlin. Ulička je dlouhá jen pár metrů, bylinek je ale na ní opravdu hodně.

Vyhlídka na výsluní

Na konci bylinkové zahrádky je vstup na vyhlídku. V podstatě jsme se dostali po schodech na střechu, kde jsme si prohlédli z výšky nejen farmu Sonnentor, ale také přilehlé okolí. Vyhlídka je otevřena každý den a vstup je zdarma.

Relaxační zóna

Pod bylinkovou zahrádku na nás čekala relaxační zóna, kde nás zaujala už z dálky hlavně obří houpací síť. Dále zde byly i křesla, ve kterých jsme si mohli odpočinout, což samozřejmě musela Beky pořádně otestovat.

Bosochodníček

V relaxační zóně jsme objevili také bosochodníček. Hned jsme si s Beky vyzuly boty a pustily se do krásné procházky, na které jsme si různě namasírovaly nohy a vyzkoušely si různé povrchy, což bylo zajímavé hlavně pro tu naší dvouleťačku. Na bosochodníčku byly kamínky, šišky, písek, dřevěné kůly, kůra a další povrchy.

Čajový salón s kavárnou

Na konci prohlídky nám to nedalo a vyzkoušeli jsme také místní kavárnu. Venku bohužel nebylo volné místo, tak jsme si sedli alespoň dovnitř. Vyzkoušeli jsme netradiční řepové latté, dva úžasné cheescake, domácí limonády z biosirupů Sonnentor i místní zmrzlinu, která je dělána ze sezónních surovin a chuťově je prostě úžasná. Samozřejmě jsme nemohli zapomenout ani na čaj, který si v kavárně Sonnentoru můžete nachystat sami – je zde velká konvice, ze které si načepujete teplou vodu a z bohaté nabídky si k tomu vyberete čaj, na který máte zrovna chuť. Musím říct, že vše, co jsme vyzkoušeli, bylo moc dobré a trochu jiné, než jsme běžně zvyklí, což nám ale vůbec nevadilo.

Obchůdek

Hned vedle kavárny se nachází obchůdek, ve kterém si můžete pořídit různé produkty Sonnentoru. Najdete tu spoustu druhů čajů, koření, sirupů, kávu, kakao, také sladkosti, éterické oleje, semínka a mnoho dalšího. Ani jsem nevěděla, že toho Sonnentor tolik vyrábí. Neodolali jsme a také jsme si museli pár výrobků odnést domu na zkoušku. Vše nám zdarma zabalili do papírové tašky a Beky ještě dostala zdarma nálepku.

Exkurze ve výrobě čajů

Na farmě probíhají také zážitkové exkurze, v rámci kterých vás provedou i vnitřními prostorami a výrobou. My jsme se prohlídky neúčastnili, protože trvá kolem hodiny a za tu dobu by jim to tam Beky nejspíš zdemolovala. Pokud se tu ale někdy ještě ukážeme, určitě prohlídkou vyzkoušíme. Pro dospělého je vstupné 70 Kč, děti, důchodci, studenti a ZTP pak mají různé slevy.

Praktické informace

Bylinkový ráj se nachází v obci Čejkovice (Jihomoravský kraj) na takovém menším kopci. Cesta je dobře značena, takže jsme místo bez problému našli. Přímo pod budovou je velké parkoviště, kde můžete zadarmo zaparkovat. Kolem jsou vinice, takže pokud vás omrzí bylinky, můžete se jít kochat třeba vínem. Vstup do celého areálu je zdarma, platí se jen exkurze.

Celkové hodnocení

Na Bylinkový ráj jsme narazili náhodou, když jsme projížděli kolem. I když jsem si předem zjišťovala, kam s dětmi na Pálavě a okolí, tohle místo nikde zmíněno nebylo a nechápu proč. Děti nadšeně chodily s konvičkou zalévat bylinky, procházely se po chodníčku nebo se válely v houpací síti. Nás dospělé zase potěšila chutná a netradiční káva, čaj, zákusky a další dobroty. Vše v krásném prostředí s milou obsluhou a hlavně skvělou vůní všude kolem.

My jsme byli moc spokojeni. Snad jediné negativum – je zde tolik lákadel a zajímavých produktů, že nejde odejít „jen tak“. I když jsme nic nepotřebovali, odešli jsme s plnou taškou i břichem. 😀


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments