ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zrcadlové bludiště (Kroměříž)

Zrcadlové bludiště v Kroměříži nabízí zábavu pro děti i dospělé. A proto jsme zde samozřejmě nemohli chybět. Na kroměřížské náměstí jsme přijeli celí natěšeni a vydali se ke staré budově, kde mělo bludiště v přízemí a 1. patře být. Historický dům byl už z dálky zřetelně označen, takže jsme ho našli celkem rychle.

Při vstupu do budovy jsme si zakoupili lístky a dostali jsme doporučení, ať začneme s prohlídkou od 1. patra a až poté si projdeme spodní bludiště. A proto jsme se tak i vydali. Ještě jsme byli upozorněni, ať používáme při pohybu v bludišti mikrotenové rukavice, které visí u každé atrakce. Tenhle požadavek mě trošku překvapil, ale při vstupu do bludiště jsem pochopila. Pokud si nechcete rozbít nos, jdete hlavně „po hmatu“. A kdo by chtěl pořád čistit tolik zrcadel…

Zrcadlové bludiště

V 1. patře budovy jsme našli bludiště s 90 zrcadly. Ačkoli to vypadá hodně, jedná se vlastně o malé bludiště, které zabíralo ani ne půl místnosti. U bludiště bylo označeno, kde je vstup a cílem bylo projít se v bludišti a vyjít druhých vchodem. V praxi ale každý chodil jedním otvorem tam a druhým ven, jak se mu zrovna zachtělo, a v bludišti jste se prostě s ostatními návštěvníky míjeli. Uličky byly naštěstí relativně široké, takže to nebyl problém.

Pokud jste ještě nikdy v zrcadlovém bludišti nebyli, pak věřte, že to není úplně lehké se zde zorientovat. Odraz je na několika místech a jen tak nepoznáte, co je skutečné. Nejvíce to pocítíte, když už jste kousek od východu – vidíte světlo, takže se vydáte tím směrem, ale jedná se vlastně o optický klam a východ je nakonec úplně jinde.

Zrcadlové bludiště pro děti

Hned ve vedlejší místnosti najdete bludiště, které je vhodné pro děti (dle oficiálního popisu dokonce pro malé děti). Zrcadla mají totiž na výšku jen 120 cm, takže hezky vidíte, kde se dítě zrovna pohybuje a můžete mu případně pomoci. Dítě si zároveň může užít to tajemné bloudění. Bludiště má jen 40 zrcadel a existuje zde několik vchodů a východů, které jsou kousek od sebe, takže se dítě nemůže ztratit.

Bohužel do tohoto bludiště se dospělý nevejde – musel by jít jedině po čtyřech, a na to zase není tolik široké. Takže je opravdu vhodné jen pro děti a pokud máte menší (jako naše skoro dvouleťačka) doporučuji vyzkoušet jen někde na kraji. Dcera z toho byla zmatena a rozběhla se přímo do zrcadla. Tak tak jsme ji chytili a být někde uprostřed, nevím, jak by to dopadlo.

Kruhové zrcadlo

Dceři se nejvíce líbilo kruhové zrcadlo, kolem kterého visely polystyrenové kuličky. Když jste je odhrnuli a podívali se dolů, naskytl se vám zajímavý pohled, jako by pod vámi byla nekonečná hloubka.

Křišťálové bludiště

V přízemí se nachází asi největší atrakce – křišťálové bludiště se 180 zrcadly a čirými skly. Rozdíl oproti zrcadlovému bludišti v 1. patře je především v tom, že jsou v bludišti průhledná skla, přes které vidíte dále, což je ještě více matoucí. Obzvláště když je v bludišti hodně lidí, tak je vidíte před sebou a nejste si jisti, jestli je to odraz, skutečnost nebo jsou až někde za sklem.

V křišťálovém bludišti je navíc barevné osvětlení, které se co chvíli mění, takže jednou jdete v červené, podruhé máte všude zelenou, pak zase modrou… Toto bludiště je také nejrozsáhlejší.

Zábavná křivá zrcadla

V přízemí vedle vstupních dveří najdete také křivá zrcadla, která vaši postavu různě přetvoří. Některá vám vykouzlí dlouhé nohy, jiné vysokou hlavu, v dalším jste chudí, v jiném zase pěkně kulatí…

Kaleidoskopy

Poslední, co vás v zrcadlovém bludišti čeká, jsou dva kaleidoskopy. V jednom najdete tři zrcadla, v druhém čtyři. Musíte je podlézt a poté se ocitnete v obležení sebe samého. Zrcadla totiž navzájem znásobují, co vidí, takže se vidíte z různých stran. Jste jakoby v davu, kde je jen vaše postava (nebo i toho, kdo je mezi zrcadly s vámi – my třeba šli všichni tři najednou).

Cena

Vstupné na dospělého vyjde na 60 Kč. Malé děti neplatí nic. Pokud máte starší děti, tak je možné využít rodinné vstupné, které je výhodnější.

Otevírací doba

Zrcadlové bludiště najdete přímo na Velkém náměstí v Kroměříži. Zaparkovat můžete před budovou nebo na parkovišti na náměstí. Bludiště je otevřeno v sobotu, neděli, při státních svátcích a o prázdninách. Vždy v čase 10 – 16 hodin. My jsme zde zavítali hned po otevření a už zde bylo několik návštěvníků. I přesto jsme si ale vše zvládli projít a nikde nebyly fronty.

Celkové hodnocení

Na zrcadlové bludiště jsem se moc těšila, až jsem byla trošku zklamaná. Atrakce byly (kromě křišťálového bludiště) umístěny jen tak v pokoji a chyběla mi tam trochu atmosféra. Bludiště jsou menší, máte je projité za chvilku. Celkově naše návštěva byla kratší než půlhodiny, a to jsme prošli všechno (něco i vícekrát).

Ale musím taky uznat, že zábava to byla i na tu chvíli. Ten pocit, jak jdete a nevíte kudy, je hodně zvláštní a tajemný. I křivá zrcadla pobaví a pokud máte čas a není kolem hodně lidí, můžete si udělat zajímavé fotky. Cena za vstup není navíc vysoká. Za nás tedy paráda a pokud bude možnost, určitě se do bludiště vydáme, až bude dcera trošku starší a bude si to mohla taky vychutnat.

Kompletní článek s tipy, co dělat v Kroměříži s dětmi, naleznete zde.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments