ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zoo (Ostrava)

Zvířátka jsou u dětí většinou hodně oblíbené. Obzvláště pokud to jsou takové druhy, se kterými se běžně ve městě nebo na vesnici nesetkají. Proto jsou také stále více populárnější zoologické zahrady. U nás je právě období, kdy baví vše, co je živé, hýbe se a vydává zvuky, takže jsme se vydali do na výlet ZOO.

Osobně jsem v ostravské ZOO nebyla několik let. A ani jsem nečekala, že se za tu dobu tak hodně změní. K lepšímu naštěstí. Přibylo atrakcí pro děti, nové pavilony, lepší zázemí, více zvířat a mnoho dalšího. Tak se na to pojďme podívat.

Vstupní brána

Na počátku je klasicky kasa s turnikety, kde si můžete zakoupit lístky. Vstupenka na dospělého vyjde na 80-120 Kč (v zimě je cena levnější), na dítě pak 50-90 Kč. Děti platí až od 3 let, do té doby mají vstupné zdarma. Využít můžete také různé slevy – na studenta, seniora, pro rodiny, ZTP, pedagogy a podobně.

Jako první po vstupu do areálu narazíte na plameňáky. Ty si pamatuji ještě z doby, kdy jsem do ZOO chodila jako malé dítě, tak jsem si alespoň zavzpomínala na dobu dávno minulou…

S jakými zvířaty se v ZOO setkáte?

Poníci, osli nebo kozy, do jejichž výběhu můžete i s dětmi dokonce vejít.

Pávi se volně pohybují po celé ZOO. Takže se vám klidně může stát, že jdete po cestě a najednou si všimnete kousek od vás nebo před vámi, jak si pochodují. Ale nemusíte se bát, jakmile se přiblížíte, rychle zmizí.

Dále v zoo najdete skoty, lamy, kočkovité šelmy, sovy, slony, opice, různé vodní živočichy a spoustu dalších druhů a jedinců, se kterými se můžete většinou setkat po celý rok.

Pavilóny

V ostravské ZOO je hned několik speciálních pavilónu, kde žijí různá zvířata a probíhají také různé expozice. Jedním z takových míst je například pavilon slonů, jehož součástí je také expozice Sloní džungle.

Již tradiční je také pavilon afrických zvířat, kde se nacházejí žirafy, zebry, antilopy, marabu africký, zoborožec nebo přímorožec.

Nový a hodně zajímavý je pavilon evoluce, ve kterém je více než 200 zvířat. Musím říct, že tento pavilon se opravdu povedl, protože jsou zde nejen zajímavá zvířata, ale především skvělé prostředí, které dotváří netradiční atmosféru.

Další expozicí je Papua, ve které najdete mnoho živočichů z tropické oblasti Papui – Nové Guinei. Kromě plazů a ryb nechybí ani ukázka tamní přírody.

Pavilon primátů je expozice, kde nevadí, pokud vám dítě křičí, protože je tam tolik jekotu, že to stejně nikdo nerozezná. Žije zde například gibon, lemur, čirka, hulman, kočkodan, makak nebo mandril.

Pavilon Tanganika patří ke starším expozicím. Setkáme se zde především s hrochem nebo krokodýlem. Součástí je ale také tzn. Noční Tanganika, kde žijí zvířata, které jsou aktivní především v noci. Procházíte zde v přítmí, což je pro děti už samo o sobě zajímavé.

Malá Amazonie je nejmenší expozice, která je ale zároveň nejvíce obydlená, protože zde najdeme skoro 1000 zvířat. Jedná se především o ryby, paryby, savce, pavouky a mnoho jiných.

Doplňkové atrakce

V ZOO najdete také mnoho atrakcí pro děti, hlavně průlezek, houpaček, klouzaček a podobně.

Nechybí ani sochy a dřevěné napodobeniny zvířat v životní velikost, které si mohou děti i dospělí osahat a pořádně prohlédnout.

Nebo místa, kde se něco zajímavého dozvíte.

Občerstvení

Myšleno je samozřejmě i na jídlo a pití. K dispozici je několik stánků, ale také restaurace nebo bufety. V zimě, kdy jsme ZOO navštívili my, je otevřeno jen málo stánku, obzvláště když je deštivo. Ale v létě je toho mnohem víc!

Krásná příroda na dosah

Kromě zvířátek v ZOO naleznete také kousek přírody a různé přírodní scenerie. V některých žijí zvířátka, jiné ještě na obyvatelé čekají nebo jsou jen tak pro potěchu oka.

Celkové hodnocení

ZOO v Ostravě je skvělým místem pro děti i dospělé. K vidění je opravdu hodně zvířat a rozrůstají se také různé doplňkové atrakce a herní zóny pro děti. ZOO můžete navštívit po celý rok. I v zimě je k vidění většina zvířátek, navíc zde není tolik lidí, takže si je můžete v klidu prohlédnout.

Po celé zoologické zahradě je navíc rozmístěno hned několik kojících koutků, které nabízí soukromí maminkám, co mají se sebou kojené děti. Pokud tedy jdete s kojenci, nemusíte si dělat hlavu s tím, kde je nakrmíte.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments