HUDBA: České písničky pro děti

Další výběr písní pro děti potěší hlavně rodiče, protože se zaměříme na starší kousky, na kterých jsme mnohdy vyrůstali i my sami. Kouzelné je to, že i když byly písničky vytvořeny před mnoha lety, stále baví a jsou populární. Tak proč si je nepřipomenout!

Článek volně navazuje na přehled moderních písniček pro děti (najdete zde) a přehled slovenských dětských písní (zde). Jen nyní to nebude tolik o krásném a zajímavém videu, ale hlavně o zpěvu.

Svěrák a Uhlíř

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř je dvojice, která má na svém kontě více než 300 dětských písní. Mezi nejznámější patří například Není nutno, Dělání, Hajný je lesa pán, Severní vítr, Holubí dům, Statistika, Kdyby se v komnatách, Když se zamiluje kůň nebo Trpasličí svatba.

Vytvořili také hudbu k pohádce Lotrando a Zubejda a jejich hity zazněly i ve filmech S čerty nejsou žerty, Vrchní prchní a mnoha dalších. Společně účinkují i v televizním pořadu České televize Hodina zpěvu. Z dvojice koncertuje především Jaroslav Uhlíř, na jehož koncertě také většina hitů zazní.

Jarek Nohavica

Další interpret, kterého budete určitě znát, je Jarek Nohavica. Ten sice zpívá především pro dospělé, ale neopomíjí ani děti, pro které je určeno celé album Tři čuníci. Mezi nejznámější hity patří již zmiňováni Tři čuníci, Lachtani, Hlídač krav, Šnečí blues nebo Kapr. Jarek Nohavica dodnes pořádá také speciální koncerty pro děti, kde zazní tyto písně (a také mnohé jiné). Koncerty jsou oblíbené nejen dětmi, ale také dospělými.

Dáda Patrasová

Dagmar Patrasová, která vystupuje především pod jménem Dáda, je další ikonou mého mládí a věřím, že na ní nevzpomenu sama. Natočila 20 alb s písněmi pro děti a moderovala a spoluvytvářela také mnoho dětských pořadů (Kuřátka, Kouzelná školka, Pohádková neděle, Studio kamarád, Raníček s Dádou, Cvičení s Dádou aj.). Mezi její největší hity patří Chytila jsem na pasece žížalu, Královské reggae nebo třeba Strašidýlko Emílek. Dáda Patrasové dodnes koncertuje a tvoří také zábavné programy pro děti.

Maxim Turbolenc

Maxim Turbolenc je česká tříčlenná skupina, která vydala více než 20 alb s dětskými písněmi. Zaměřují se především na lidové, folkové nebo jinak známé písně, které přetváří do nového aranžmá (především diskotékového). Musím se přiznat, že jejich klipy a šou mě nikdy nenadchla, ba naopak. Ale některé jejich písničky a zpracování jsou hodně známé a oblíbené, tak si nezaslouží, aby byli opomenuti.

Mezi nejznámější hity této partičky patří například Jede jede mašinka nebo Polámal se mraveneček. V roce 2015 z kapely odešli 2 členové a založili nové uskupení – Maxíci. Ti koncertují dodnes a na jejich koncertech zazní také známé hity od Maxim Trubolenc.

Hradišťan

Hudebně-taneční soubor Hradišťan a Jiří Pavlica jsou opět známí především díky hudbě pro dospělé. Vytvořili ale alba i pro děti – především Hrajeme si u maminky a Studánko, Rubínko, ve kterých
najdeme písně na verše známých básníků i klasickou lidovou poezii. Mezi nejznámější zpracování patří třeba Žežulička nebo Studánko, Rubínko.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments