ČTENÍ: Jaro je tu!

Jaro se blíží a s ním přichází nejen změna počasí, ale také první sněženky, Velikonoce, otevírání studánek, pálení čarodějnic a mnoho dalšího. Chcete děti na tyto události připravit? Společně je prožít? Pak doporučuji knihu Jaro je tu!

Kniha je plná her, pohádek a naučných článků, které jsou vytvořeny tak, aby je děti pochopily. Najdete v ní také spoustu tipů na aktivity, které jsou s jarem spojené, třeba klíčení semínka nebo pečení mazance.

Celou knihou vás provede Lucka, Jenda a Martínek. Se stejnou trojicí se setkáváme také v prvním díle s názvem Čekání na Vánoce. Jednotlivé knihy jsou ale psány tak, aby se daly číst i samostatně. Takže pokud jste vánoční nečetli, vůbec to nevadí.

Obsah knihy

Hned na počátku se seznámíme s Luckou a jejími brášky Martínkem a Jendou. Lucka v knize figuruje jako hlavní vyprávěč. Seznámí nás také s maminkou, tatínkem, babičkou i dědečkem.

Na další stránce Lucka popisuje domeček u babičky. Všimněte si hlavně obláčků, které jsou dole. V nich jsou pro děti nachystané úkoly – například najít na obrázku, kde Lucka se svými bratry spí nebo kde se ve špíži ukrývá borůvková marmeláda. Obláčky jsou rozesety po celé knížce, díky čemuž jsou děti stále zapojovány.

Příběhy jsou psány netradiční formou společně se zajímavými ilustracemi. Třeba jako na obrázku, kde Lucinka popisuje, jak jde na půdu.

Když se Lucka konečně dostane na půdu, zkoumá obsah skříně. V každém šuplíku je něco zajímavého uloženo a děti mohou pospojovat, jaký obsah k danému šuplíku dle popisu patří.

Dále se v dozvíme o tom, jak se probouzí jaro. Příběh je zpracován různou formou – klasický text s malými obrázky, komiks i velký obrázek s doplňujícím krátkým textem.

V textu samozřejmě nechybí různé úkoly, například vybrat činnosti, které ráno děti dělají, než si jdou hrát. Nebo klíčení semínek. Pamatujete si, jak jste doma nebo ve škole dávali čočku, hrách nebo fazole na hromádku vaty a čekali, až se začne něco dít? Stejně tak to mohou udělat děti. V knížce najdou postup i obrázky, co sledovat.

K blížícímu se jaru patří také Masopust. Děti se dozví, co to masopust je, jakou spojitost má s popeleční středou nebo jaké jídlo je pro toto období typické.

V knize naleznete také recept na to, jak se dělá tradiční masopustní pečivo Boží milosti, které si můžete s dětmi zkusit upéct. A Lucka čtenáře provede výrobou masky na masopustní průvod.

A co teprve apríl! Ten bezesporu k jaru patří. Více se o něm dětí dozví pomocí příběhu z Lucčina života.

V knížce jsou také různé hádanky a spojovačky…

Část je věnovaná i Velikonocům. Dozvíme se, co znamená zelený čtvrtek, velký pátek, bílá sobota nebo květná neděle. Také jaké další zvyky a pokrmy jsou s Velikonocemi spjaty. V knížce najdete dokonce recept na mazanec, který si můžete s dětmi opět zkusit upéct.

Klukům se bude určitě hodit podobný popis, jak uplést velikonoční pomlázku. Holkám zase návod, jak namalovat vajíčka.

A jak to vypadá u Lucky na velikonoční pondělí? Dozvíme se z krátkého příběhu.

Pomocí doplňovačky mohou děti poskládat známou básničku Hody, hody, doprovody.

Další události, které se kniha věnuje, jsou tři ledoví muži (Pankrác, Servác a Bonifác). Kdo to je? Kdy slaví svátek? Co znamenají? Na vše kniha odpoví.

A pak tu už máme pálení čarodějnic neboli filipojakubská noc. Na děti zde čeká zajímavá křížovka, informace, co to filipojakubská noc vlastně, recepty nebo postup, jak si vyrobit vlastní čarodějnici.

Lucka vypráví i o návštěvě u babičky, kde vzala svojí kamarádku Markétku. Babička dětem povídala příběh o zapomenuté studánce, který samozřejmě v knížce také najdete. Je zpracován kombinací textu a obrázků.

Studánka není přitom jen v pohádce. Na dalších stránkách se děti dozví, co to vlastně znamená otevírání studánek a jaké tradice se s tímto aktem pojí.

Na konci knihy je pak na hrubším papíře několik aktivit, které si děti mohou vystřihnout a zpracovat. Například přiřadit, na jakou kytičku patří daní broučci.

Nebo si mohou vytvořit kouzelné vajíčko či velikonočního zajíčka!

Formát knihy

Kniha je podobná formátu A4 a má tvrdé desky a jemné listy (kromě závěrečných aktivit, které jsou na hrubším papíře).

Cena knihy

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví nebo na různých e-shopech. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 171-389 Kč. Knihu nabízely také levné knihy, a to za krásných 129 Kč. Byla jak v kamenných prodejnách, tak i na jejich e-shopu (stejně jako Čekání na Vánoce). Takže určitě mrkněte nejdříve zde a třeba budete mít štěstí jako my a ještě bude v prodeji.

Celkové hodnocení

Kniha Jaro je tu! je tak trochu netradiční počin. Vypadá na první pohled jako běžná klasická kniha, ale ve skutečnosti v sobě spojuje pohádkovou knížku, pracovní sešit, sbírku receptů, vzdělávací literaturu i herní příručku.

Vše je psáno a děláno tak, aby děti zaujalo. Texty jsou doplňovány o krásné ilustrace, zajímavé úkoly a napínavé příběhy. Děti se nenásilnou formou seznámí se zvyky, které jsou s jarem spjaty. Přitom se pobaví a reálně mohou vyzkoušet různé aktivity, které byly kdysi zcela běžné, ale nyní se trochu vytrácí.

Kniha je vhodná od předškolního věku dále. Některé příběhy a aktivity mohou s vaší pomocí ale vyzkoušet i mladší děti.

Snad jedinou nevýhodou, která mě napadá, je to, že kniha nemá další pokračování. Určitě by bylo fajn takto zpracovat i léto nebo podzim, pouštění draků, skákání do listí a další radovánky. Ale třeba se ještě dočkáme…


Nakladatelství: Mladá fronta
Autor: Andrea Popprová
Rok vydání: 2010
Rozměr: 20 x 25,2 cm
Váha: 0,56 kg
Počet stran: 100
Vazba: pevná bez přebalu lesklá

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments