TIPY: Jak na prdíky a bolavé bříško u dětí

Neutišitelný pláč, neklid, podivné kroucení nebo kopání nožičkami u novorozence může často značit problémy s kolikami (nebo lidově řečeno prdíky). Jsou novorozenci, kteří se s tím téměř nesetkají, ale jsou i takoví, které prdíky pořádně potrápí.

Dcera bohužel patřila do druhé skupiny. Už od třetího dne v nemocnici se s prdíky trápila, a to značnou část dne i noci. Odeznělo to až po půl roce. Protože to bylo opravdu náročné období, zkoušeli jsme vše, co jsme našli na internetu, v knížkách nebo nám někdo poradil. Něco fungovalo více, něco méně.

Protože stejně se mohou trápit i další děti (a jejich rodiče), pokusím se podrobněji sepsat, co nám tedy pomohlo (nebo údajně pomáhat má). Každé dítě je jiné, ale věřím, že alespoň něco na každého platit bude.

Preventivní opatření

Existuje mnoho způsobů, jak předejít tomu, aby norovozence bolelo bříško a měl potíže s prdíky. Nebo aby je měl alespoň v menší míře. Rozhodně doporučuji se na ně zaměřit, protože prevence je vždy lepší než řešit následky.

Správná technika sání
V prvé řadě je dobré zkontrolovat techniku sání, aby se zamezilo tomu, že dítě při pití spolyká zbytečně hodně vzduchu. Je to důležité jak u kojených, tak i u těch, kteří pijí mléko z lahvičky. Pokud se objeví problém u kojení, mohou se zkusit jiné polohy, které by dítěti třeba více vyhovovaly. Pokud pije novorozenec z láhve, zkuste zase zkontrolovat savičku, jestli je pro dítě optimální (neteče moc rychle, sedne do pusinky a podobně).

Odřihnutí po každém jídle
Nadarmo se nedoporučuje, abyste miminko po každém kojení nebo krmení lahvičkou nechali odřihnout. U dítěte trpícího kolikami je to obzvlášť důležité, protože se tak může zbavit vzduchu, který při pití nadýchalo a nedělá mu dobře. Stačí si po pití dát miminko do vzpřímené polohy, například opřít o svou hruď a hlavičku jakoby položit na své rameno. Odříhnutí můžete ještě podpořit lehkým poplácáním po zádech dítěte.

Jídelníček kojící matky bez nadýmavého jídla
Pokud kojíte a dítě trápí koliky, asi vás prvně napadne, jestli to není kvůli tomu, co jste snědla. Samozřejmě souvislost mezi tím může být. Jen je někdy trochu problém určit, co vše vlastně může nadýmat, protože každý je jinak citlivý. Samozřejmě je vhodné si odpustit zelí, čerstvé pečivo, hrách a další jídla, u kterých je obecně známa větší míra nadýmání. Dále ale musíte zkoušet. U nás byla třeba hodně problémová vajíčka, a to i v buchtě, ze které jsem měla třeba jen pár kousků. Nezbývá tedy než zkoušet, jestli se to po nějakém jídle lepší či horší.

Odvar z kmínu nebo fenyklu
Často se doporučuje kmín nebo fenykl, a to jak pro matku, tak i pro dítě. Uvařit můžete například odvar (půl lžičky fenyklu nebo kmínu přelít 250 ml horké vody a nechat asi 15 minut vyluhovat). Můžete také zkusit již hotové fenyklové čaje nebo kmínovou polévku, kterou si možná pamatujete ještě ze svého dětství. Já se snažila každý den pít odvar z kmínu i fenyklový čaj, novorozenci přímo jsem to ale nedávala, až v pozdějším věku.

Bezplenková metoda
Hodně nám pomohla bezplenková metoda, a to jsme ji nedělali úplně stoprocentně. Rozhodně tedy doporučuji. Není to přitom nic nového a princip je jednoduchý. Stačí vysledovat signály, které dítě vydává před vykonáním potřeby, a jakmile se chystá vyměšovat, vzít ho do klubíčka nad misku, aby se vykakalo tam. Možná si říkáte, že týdenní dítě asi těžko nějaký signál vyšle, ale divili byste se. Pokud ho budete bedlivě sledovat, určitě časem na ty signály přijdete. Nebo můžete zkusit jiný způsob – při každém přebalování nebo velkém kroucení ho na chvilku vzít a dát nad misku jen tak, na zkoušku. Tím, jak v klubíčku budete tlačit nožičky k bříšku, dítě se lépe vyprdí a může dojít k úlevě. My to zkoušeli druhým způsobem a často se nám podařilo, že „vaječina“ skončila v misce nebo odešly alespoň plyny. Navíc tím snížíte množství znečištěných plen a dítě může pak snadněji přejít na nočník. Více o této metodě najdete třeba v tomhle krátkém videu:

Tejpování bříška
Jedním z novějších způsobu, jak miminku pomoci, je tejpování. To působí jako podpora střevní peristaltiky a pomáhá plynům lépe odcházet. Při tejpování je miminku nalepena na bříško speciální elastická bavlněná páska, která vydrží několik dnů. Dítě nic nebolí, páska je hypoalergenní a ve vodě jde i snadno sundat. Aplikaci provádí vyškolení terapeuti, sundat si to pak už můžete sami. My jsme tejpování jednou zkusili, ale až v půl roce, dříve jsme o něm, bohužel, nevěděli. A musím říct, že i když už se situace obecně zlepšovala, tak to mělo efekt. Celá aplikace včetně pásky stála kolem 100 Kč.

Speciální kapky
Další možností je zajít do lékárny a zakoupit kapky na prdíky. K nejznámějším patří třeba Espumisan, Infacol, Sab simplex, Balonix Med nebo Lefax. Případně můžete vyzkoušet i probiotika jako BioGaia, LactoSeven nebo Swiss NatureVia Laktobacilky. My vyzkoušeli hned několik takových produktů, včetně tolik propagovaných BioGaia, ale nakonec jsme skončili jen sem tam u Espumisanu, který se dává před jídlem (kojením) a u Laktobacilků, které používáme nepravidelně dodnes (hlavně při nemoci a lécích).

Změna umělého mléka
Pokud dítě nekojíte a používáte umělé mléko, můžete zkusit změnit značku nebo výrobkovou řadu. Často se stává, že s jiným mlékem se může dítěti ulevit. Nezbývá než zkoušet, co bude vašemu miminku nejlépe sedět.

Když jsou bolesti

I když se můžete snažit jakkoli a dodržovat všechna preventivní doporučení, dítě stejně mohou koliky trápit. Co dělat v těchto případech?

Nošení v šátku
Když měla dcera bolesti bříška, jako nejlepší se nám osvědčilo navázat ji do šátku. Pokud se dítě správně naváže (nebojte, není to nic složitého), tak je v pozici, která podporuje odcházení plynů. Vaše bříško se navíc dotýká s bříškem miminka, čímž dochází k mírnému nahřívání, což také působí pozitivně. V šátku se dcera díky úlevě a blízkému kontaktu uklidnila, takže se i konečně prospala. Já navíc měla volné ruce, takže jsem mohla doma něco udělat nebo si jen sednout a v klidu něco přečíst.

Nošení na tygříka
Pokud si miminko potřebuje ulevit, je také vhodná poloha na tygříka, kdy si dítě položíte na předloktí a opřete ho části zad o vaše břicho. Můžete ještě dopomoci tím, že budete jemně plácat po zadečku. I když se zdá tato poloha krkolomná, dá se osvojit během chvilky. U nás ji měla dcera raději než třeba položení na rovnou podložku, takže jsme často i na návštěvách nosili takto.

Nošení v klubíčku
Další úlevová poloha je nošení v klubíčku. Využívali jsme hlavně v době, kdy dcera nemohla kvůli bolestem usnout, protože ji to kromě úlevy zároveň trochu uspávalo (v kombinaci se skákáním na balóně). Dítě si jednoduše schoulíte jakoby do klubíčka tak, aby mělo nožičky u bříška. Ideálně, když ho držíte pevněji, protože jestli má bolesti, může se snažit natahovat nohy a různě propínat. Výhodou této polohy je, že si s dítětem můžete sednout a trochu odpočinout. Nejlépe na již zmiňovaný gymnastický balon, protože když jde prdík ven, dítě můžete držet tak, aby lépe vyšel. A zároveň skákáním na balónu odlákáte trošku pozornost od celé té nepříjemnosti.

Nahřívání bříška
Při polohování do klubíčka nebo tygříka jsme využívali také nahřívání, které má mít rovněž pozitivní účinky. Z počátku jsme měli ponožku, do které jsme vložili rýži a co chvíli ji ohřívali v mikrovlnné troubě tak, aby to příliš nepálilo, ale příjemně hřálo. Výsledek jsme vždy položili na bříško, dokud ponožka hřála. Poté jsme ale koupili malý polštářek s třešňovými pecičkami (z DM drogerie za 89 Kč). S ním byl princip stejný, opět jsme nahřívali v mikrovlnce, ale polštářek držel teplo déle a lépe se s ním manipulovalo.

Přitahování nožiček
Jak už jsem několikrát zmínila, při kolikách je dobré dítěti přitahovat nožičky k bříšku a trošku s nimi do bříška jakoby zatlačit (samozřejmě s mírou). My jsme to nejčastěji dělali při přebalování, když bylo dítě bez plenky. Nožky jsme si chytli za lýtka-kolínka a jemně je natlačili na bříško a zpátky. Takto jsme udělali několikrát za sebou.

Masáže bříška
Hojně doporučovány jsou také masáže, při kterých kroužíte rukou kolem pupíku ve směru hodinových ručiček. Můžete k tomu využít také mast Pupík, která je speciálně na koliky. Vhodný je také olejíček nebo tělové mléko, co máte při koupání, aby vám masáž šla lépe. Přesnou techniku naleznete například v tomto videu:

Ležení na vašem bříšku
Když byla dcerka neklidná v noci nebo ráno, kdy jsme s ní byla v posteli, překulila jsem si ji na sebe. Ležela svým břichem na mém, takže opět působila blízkost, zahřívání a stlačování. Někdy ji to dokonce uklidnilo tak, že jsme ještě mohli chvilku spát.

Rektální rourka
Když nic nezapůsobí můžete zkusit sáhnout po rektální rource. Ta se nedoporučuje často, aby si dítě nezvyklo, že za něj „práci“ při tlačení vykonáte. Sem tam je ale možné ji použít, pokud si teda na to troufáte (u nás jsem to raději svěřila manželovi). Rektální rourku koupíte za pár korun v lékárně. Před zavedením je dobré ji trošku namazat, stejně jako zadeček dítěte, aby šlo zavedení hladce. My jsme k tomu používali mandlový olej, který jsme měli zároveň i na masáže. Rourku zavedete do zadečku a případně s ní můžete jemně pootočit. Pokud je dítě plné plynů, obvykle po chvíli vyjdou (ale pozor, často i se stolicí).

Výčet kompletní, snad jsem na nic nezapomněla. Možná si říkáte, proč je toho tolik. Každé dítě je jiné a působí na něj něco jiného. Také každá konkrétní situace a bolest se může lišit, takže se nám často stávalo, že co pomohlo jednou, podruhé už nezabralo. Proto jsme různě zkoušeli a zjišťovali….

A na závěr už jen poslední rada – dejte tomu čas. Když mi tohle někdo říkal, kroutila jsem hlavou. Ale měli pravdu. Plynatost bývá u dětí dočasně, než zesílí břišní stěna a tělo se naučí plyny zpracovat. U někoho to může být na konci šestinedělí, u nás to bylo po pul roce. Ale pak to opravdu skoro ze dne na den odešlo! Vše, co jsme do té doby dělali, problémy maximálně zmírnilo, ale pořád byly. Až jakmile tělo bylo připraveno, bylo po potížích. Tak přeji, abyste k takovému stavu brzo došli a vy ani miminko se moc netrápili.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka Dsouza
Zdenka Dsouza
2 let před

Děkuji za tento článek.
Mám dvouměsíční holčičku a přesně jak ta vaše se od třetího dne trápí. Jsou dny a noci kdy téměř nespí jak ji to bolí. Když už usne tak se s pláčem a bolesti budí. Též jsem vyzkoušela vše výše popsané… a mám prostě jen radost že konečně čtu o někom kdo se trápil stejně. Každý mi řekne že dali kapky a bylo… a mě nezbývá než jim závidět.
Děkuji za sdílení