RECEPT: Zdravá svíčková omáčka

Máte rádi svíčkovou omáčku? Tak proč si ji neudělat ve verzi, kterou mohou i menší děti. U nás se vaří často, protože chutná celé rodině a je hned hotová. Vzhledem k medu a soli je vhodná cca od 1 roku.

Co budete potřebovat (3 porce)

  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 1/2 celeru
  • cibuli
  • máslo nebo ghí
  • 1/2 citrónu
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • na dochucení sůl, pepř, med

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle nebo ghí. Po chvíli přidáme mrkev, petržel a celer, které jsme očistili a nakrájeli rovněž na kostičky. Vše restujeme asi 5 minut.
  2. Přidáme koření, trochu soli a vodu, aby byla zelenina ponořena. Dusíme do změknutí.
  3. Vyndáme bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Zeleninu rozmixujeme a dle potřeby přidáme vodu, aby měla omáčka hustotu, jakou máme rádi.
  4. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu a vlijeme ji do omáčky. Přidáme také zakysanou smetanu a dle chuti med, sůl a pepř.

Tipy na závěr

  • Hotovou omáčku podáváme s knedlíky, brambory nebo těstovinami.
  • Z masa máme nejčastěji vepřové nebo hovězí. Dobrý je ale i králík.
  • Pro gurmány lze talíř dozdobit plátkem citrónu, smetanou a brusinkami.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments