Vánoční zvyky a tradice nejen pro děti

Blíží se Vánoce. Svátky plné rodinné pohody, dárků, dobrého jídla, ale také tradic. Těch především! Však si řekněte sami – co se vám vybaví při vzpomínce na Vánoce, když jste byli malí? Jaké počasí bylo nebo jak jste zdobili stromeček, čekali, až přijde Ježíšek, vyráběli lodičky ze skořápek nebo loupali ořechy?

Pokud máte rádi tradice a rádi byste je předali také vašim dětem, snad se bude hodit přehled těch nejznámějších a nejoblíbenějších zvyků, se kterými se u nás můžete setkat.

Dárky nosí Ježíšek

V našich krajinách je již tradicí, že dárky nosí Ježíšek, a to většinou po Štědrovečerní večeři. Ježíšek nemá ustálenou podobu (například jako Santa Claus), takže je na dětech, jak si ho představí. A možná také proto je pro ně tajemnou a kouzelnou bytostí, na kterou se celý rok těší. Obzvláště v období, kdy je ani nenapadne, že by dárky zařizoval někdo jiný.

Vánoční stromeček

Bez nazdobeného stromečku si snad Vánoce nejde ani představit. Jedná se přitom o novodobý zvyk, který se u nás objevil teprve na počátku 19. století. Stromky se zdobí doma, ale také na náměstí, v kostele, ve školce, v obchodech i na mnoha jiných místech.

Betlém nebo jesličky

Jedním ze symbolu Vánoc je určitě také betlém nebo alespoň jesličky. Až do 19. století byly dokonce nejrozšířenějším Vánočním zvykem, než je nahradil stromeček. V Betlémě se obvykle setkáváme s Ježíškem, Marií, Josefem, třemi mudrci, pastýřem, ovcemi, oslíkem a volem.

Vánoční cukroví

Jedna z nejstarších vánočních tradic, která je ale populární dodnes. Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům, dávno už to ale není jen o perníčkách nebo lineckém. V dnešní době existuje nespočet druhů cukroví, dokonce i zdravější varianty, které jsou vhodné také pro děti. Máte nějaký zaručený recept? Tak se s námi podělte!

Kapr a bramborový salát

Nejčastějším jídlem na štědrovečerní večeři je kapr a bramborový salát. Na kapra se dokonce stojí před Vánoci fronty, a to je prodávají i různě na náměstích, v obchodních centrem a na mnoha dalších místech. S kaprem se pak pojí také další zvyk, a to dávání šupinky do peněženky. Říká se totiž, že šupiny přinášejí peníze.

Zlaté prasátko

„Nejez nebo neuvidíš zlaté prasátko.“ Slyšeli jste někdy tuto větu? U nás zněla snad každé Vánoce. Říká se, že kdo se na Štědrý den postí, večer uvidí zlaté prasátko. To má pak zajistit další rok bohatou úrodu. No, já prasátko teda nikdy neviděla, ale zato nám alespoň zbylo cukroví na večer a večeře po půstu chutnala ještě líp. A to ne že bychom celý den nejedli, jen to bylo střídmě.

Hvězdička v jablíčku

Při štědrovečerní večeři se rozkrajují jablíčka. A to tak, aby vznikla hvězda. Kdo objevil pěticípou hvězdu s krásnými zdravými jádry, říkalo se, že bude po celý rok zdravý. Pokud má někdo jadérka červivé, traduje se, že naopak onemocní. Když je místo hvězdičky křížek, říká se, že člověk zemře. Ale nebojte, jedná se samozřejmě o pověry.

Loupání ořechů

S loupáním ořechů po štědrovečerní večeři jsou spojeny hned dva různé zvyky. Podle prvního si každý člen rodiny vezme jeden ořech a rozlouskne ho. Pokud má vnitřek černý, znamenalo to smutek a neštěstí. Když byl ořech zdravý, očekávalo se štěstí a radost. V další variantě každý obdrží 4 ořechy jako 4 roční období. Postupně se ořechy louskají. Pokud je oříšek zdravý, znamenalo to, že i v daném ročním období bude člověk zdravý. Pokud byl naopak ořech uvnitř zkažený nebo černý, očekávala se nemoc.

Lití olova

Musím přiznat, že tento zvyk jsme doma nikdy nedělali. Je náročný na přípravu a materiál a snad bych to ani neuměla. I tak je ale bezesporu spjatý s Vánocemi. Po štědrovečerní večeři se rozpustí kousek olova a vlije se do vody. Jakmile olovo ztuhlo, hádalo se podle tvaru, co čeká danou osobu příští rok.

Lodičky ze skořápek

Zvyk, který milují především děti. Do skořápky se připevnila pomocí vosku svíčka. Každý měl svou vlastní lodičku, kterou pak pustil do lavoru společně s ostatními. Podle toho, jak dlouho lodička plula a jakým směrem se hádalo, jaký bude mít daná osoba následující rok.

Házení střevícem

Dívky, které jsou svobodné, házely střevícem. Pokud padla směrem ke dveřím pata, znamenalo to, že dívka zůstane doma. Pokud naopak ke dveřím směřovala špička boty, dívka se měla do roka vdát.

Půlnoční mše

Nejen věřící chodí o Štědrém dni večer do kostela, kde probíhají tzv. půlnoční mše, na kterých se zpívají koledy a oslavuje se narození Krista. Půlnoční proto, že bývají o půlnoci. Na mnoha místech je ale naleznete i v dřívějším čase. Existují dokonce dětské „půlnoční“ mše, které jsou na Štědrý den odpoledne. Pro děti je připraven příběh o narození Ježíška a mnoho dalšího. Rozhodně doporučuji, ať už jste věřící či nikoli.

Betlémské světlo

Tento novodobý zvyk si svou tradici teprve buduje. Už nyní je ale populární. Z Izraelského Betlému putuje po světe světlo, které si štafetově předávají skauti. Do České republiky ho přivezou skauti z Českých Budějovic a Plzně, kteří ho převezmou od svých kolegu v Linci. Poté ho budou vlakem rozvážet po naší zemi. Lidé si mohou betlémské světlo vyzvednout na různých místech a odnést ho do svých domovů jako symbol radosti, naděje a přátelství. Obvykle je betlémské světlo k dostání na nádražích, v kostelích, ale také třeba na náměstí. Podrobný seznam naleznete zde.

Snad jsem na nic důležitého nezapomněla. Pokud ano, dejte vědět a ráda doplním. 🙂 A jaké tradice a zvyky se udržují u vás? Podělte se s ostatními!

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments