TVOŘENÍ: Vánoční betlém od Lady

Betlém je bezesporu jeden ze symbolů Vánoc. Malý Ježíšek, Josef, Maria, mudrci, zvířátka a další postavy, to zná určitě každý z nás. A to nejen z kostelů nebo vánočních trhů, ale třeba i z domova, kde se betlémy také často vyskytují.

Pokud plánujete mít betlém doma (stejně jako my), pak se s vámi musím podělit o jeden tip, ze kterého jsem nadšená – betlém Josefa Lady.

Betlém je vyroben z tvrdého papíru. V balení najdeme dva archy s postavičkami, jeden arch se svatou rodinou a scenerii městečka. Součástí jsou také malé zarážky, díky který lze všechny postavičky a zvířátka postavit.

Sestavení betlému

Všechny postavičky a výjevy jdou jednoduše vyloupnout z papírové předlohy. Mají už v sobě nachystané přehyby i díry na podstavce, takže nepotřebujete ani nůžky nebo lepidlo.

Na scenerii městečka se zasunutím přidělá chlév a Ježíšek s Marií a Josefem.

Pak už jen stačí u každé postavičky a zvířátka zasunout podstavec a betlém je sestaven.

V Ladovském betlému nalezneme hodně dětí, babičku s nůší, dědečka, muzikanty, ovečky, pejsky, pošťáka a mnoho dalších postav.

Finální betlém pak můžete rozložit jak se vám bude chtít, což bude jistě zábava především pro děti.

Cena a dostupnost

Betlém je k dostání třeba v drogeriích DM, kde jej koupíte za 149 Kč. Dle internetu je ale dostupný také v různých e-shopech s knihami, jejich seznam naleznete zde.

Celkové hodnocení

Lada je prostě léty ověřená klasika. Krásné a pestré obrázky, které budou jistě přitažlivé pro děti, mají i po mnoha letech své kouzlo. Pro mě, která vyrostla na Ladových obrázcích, jsou navíc krásnou připomínkou dětství.

Betlém nemusí stát jen někde v koutě. Děti si s ním mohou pohrát, mohou přemisťovat figurky, ale také zahrát příběh, kdo všechno se na narození Ježíška přišel podívat, což je navíc poučné.

Ladovský betlém je složený během pár minut. Po Vánocích ho lze zase stejně jednoduše rozložit a schovat na další roky. Je vyroben z tvrdého kartonu, takže věřím, že i přes nápor dětí zvládne více než jednu sezonu. Ale o tom snad více za rok… 🙂

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Pavel
1 rok před

Dobrý den,
tento betlém jsme vždy měli doma, táta nám pro naši zábavu vymyslel vylepšení.
na jednotlivé figurky zezadu přilepil špejle, jednu dvě dle velikosti figurky. Jako podložku jsme měli silnější polystyrenovou desku, do které se figurky pomocí špejlí zapichovaly. Potom prostor mezi figurkami vyplnit vatou, pro iluzi sněhu. Jako děcko jsem ho moc rád stavěl 🙂