KNIHA: Příručka pro babičku a dědečka

Babička a dědeček to nemají v dnešní době jednoduché. Obzvláště pokud budou mít teprve první vnouče. Od dob, kdy vychovávali děti, se toho hodně změnilo. Plenky, stravování, výchova, ale třeba i léčba nemocí jsou někde úplně jinde, než kdysi.

Naštěstí se tento problém dá snadno řešit. Jedním z řešení je například knížka Příručka pro babičku a dědečka, která prarodiče provede vším důležitým ohledně péče o dítě a zároveň jim nabídne mnoho tipů, jak se o děti starat, včetně her, říkanek a zábavných aktivit.

Obsah knihy

První kapitola se zaměřuje na výchovu dítěte. Prarodiče se zde seznámí například s tím, jak vyměnit plenku, jak ukonejšit dítě, jak pracovat se zavinovačkou, jaká strava je vhodná pro děti a čemu se rozhodně vyhnout, jak děti léčit, co důležitého by měli mít doma při pobytu dítěte i jak pracovat se vztekem nebo sourozeneckými boji. Nechybí ani nejznámější dětské říkanky.

Musím říct, že tato část je opravdu hodně ze života a zaměřuje se na nejčastější problémy. Najdete zde třeba část o stravování, které bývá často boj. Protože ne všichni prarodiče si uvědomují, co děti skutečně mohou a co jim může uškodit. A kniha tohle nenásilnou formou uvádí.

Další kapitola přináší tipy na hry a zábavu venku i vevnitř. Najdeme zde konkrétní hry, které lze s dětmi provádět, včetně pomůcek, které jsou potřeba. Většinou se jedná o věci, které jsou běžně v domácnosti, takže se nemusí zařizovat nic speciálního, což určitě prarodiče ocení.

Například ke hře „dědečkovy šaty“ postačí staré oblečení, které se mezi děti rovnoměrně rozdělí. Děti po písknutí musí dát oblečení co nejrychleji na sebe a běžet s ním k vytyčenému bodu. Přitom ji nesmí nic spadnou, jinak by museli na začátek. Kdo dorazí první, vyhraje. Jednoduché, ale zábavné. A o to v knížce jde.

Třetí kapitola se týká umění a vaření. Nabízí opět mnoho tipů na aktivity s dětmi, při kterých se tvoří nebo pracuje v kuchyni. V knížce najdeme klasické aktivity jako tvorba večerníčkové čepice nebo papírového letadla, ale také méně známé návody. Zajímavé jsou také tipy na svačinky nebo třeba koláč, který můžou prarodiče s dětmi upéct.

Poslední část knihy se zaměřuje na společné prozkoumání světa. To zní tajemně, co? Přitom je to opět kapitola hodně ze života. Dává totiž prarodičům rady, jak zvládnout návštěvy ZOO nebo restaurace, co znamená zoubková víla, co dělat s dětmi po škole, co dětem číst, jak cestovat vlakem nebo autobusem a mnoho dalšího.

Opět se jedná spíše o praktické rady. Říkáte si, proč na to knížku, když to řeknete prarodičům sami? Nebo že přece mají vlastní hlavu a nejsou hloupí? To máte určitě pravdu. Ale mnoho věcí si člověk bez dítěte neuvědomí. Ani já jsem si dříve neuvědomovala, když jsem hlídala děti a sama je neměla. A proto je určitě dobré, když se tyto rady zmíní. Třeba že když jdeme s dětmi do restaurace, je dobré myslet na zábavu, tedy buď dětský koutek nebo vzít sebou něco, čím se dítě zabaví. To prostě každého bez dětí netrkne, že i ti trošku starší nebudou jen v klidu hodinu sedět.

Cena a dostupnost

Cena knihy se pohybuje v rozmezí 197-269 Kč. Najdete ji v různých e-shopech s knihami nebo v kamenných knihkupectvích.

Celkové hodnocení

Zajímavá kniha pro prarodiče, která může být určitě přínosná. Nabízí spoustu zajímavých informací a tipů. Někdy mi ale chybělo více fotonávodů a ilustrací. Například jak nasazovat plínku nebo jak pracovat se zavinovačkou bylo sice podrobně popsáno, ale obrázek k tomu by určitě neškodil.

Kniha se zaměřuje na nejčastější přístupy k péči a výchově dětí. Je proto možné, že ne vše vám bude sedět. Například u přebalování se počítá s jednorázovou plenou, nikoli látkovými. Také se bere, že se dítě vozí v kočáru, nikoliv že se třeba nosí v šátku nebo nosítku. Ale tomu se asi nelze divit. V dnešní době je tolik různých metod a přístupů, že by se snad do jedné knihy ani nevlezly.

Skvělé jsou ale tipy na aktivity s dětmi. Ty bych snad využila někdy i já. Inspirace je zde hodně a opravdu pěkně zpracované. Knihu bych celkově doporučila hlavně pro babičky a dědečky, kteří nemají velkou zkušenost s péči o vnouče. Věřím, že ji může hodně pomoci. Nejlepší je to samozřejmě vidět a vyzkoušet v reálu, ale jako příprava nebo doplnění znalostí se bude určitě hodit. Už minimálně kvůli hrám a říkankám.


Autor knihy: Elizabeth LaBan
Nakladatelství: CPRESS
Rozměr: 127x178mm
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná lepená

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments