KNIHA: Hry pro maminky s dětmi

Když začala být dcera aktivnější, těšila jsem se, že začneme s dětskými říkankami, budeme zpívat písničky pro děti a naučím ji dětské básničky. Jenže jsem zjistila, že si ze svého dětství už moc nepamatuji. Možná tak leze, leze, po železe, pár dalších útržků, ale nic velkého.

Naštěstí jsou knížky, které myslí i na takové rodiče. A mezi ně určitě patří kniha Hry pro maminky s dětmi, která nabízí jasnou, stručnou a pochopitelnou formou mnoho ukolébavek, tvořivých činností, výtvarných námětů, psychomotorických her a především říkadel i pro nejmenší děti.

Obsah knihy

Kniha je rozdělená do několika kapitol. V první kapitole nalezneme ukolébavky, například Hajej, můj andílku, Halí, belí, Byl jednou jeden král, Spi, miláčku, spi nebo Na nebi jsou světýlka.

Druhá část s názvem říkadla je mnohem obsáhlejší. U každé říkanky je kromě textu také vysvětleno, co se s dětmi při ní dělá – co se ukazuje, jak se pohybujeme a podobně. Vždy je také uvedeno, co daná říkanka rozvíjí, k čemu je vhodná i jaký materiál je k ní potřebný. Vše je doplněno o ilustrace.

První říkadla jsou zaměřená na prsty. Nalezneme tady proto například Vařila myška kašičku, Pět lištiček, Hladový matlafousek, Dupy dup, Pět řemeslníků, Boudo, boudičko, Paleček a jeho kamarádi a mnoho dalšího. Celkem se jedná o 20 říkanek, při kterých si hrajeme s prsty.

Další část se věnuje rukám a nohám. Obsahuje třeba notoricky známé Paci, Paci, Bubnování, Housky, Kovej, kovej, nebo další říkadla jako Vrána, Šiju boty do roboty, Bumtarata, Honza jede a jiné. Celkem je jich 15.

Třetí oddíl se zaměřuje na natřásání na klíně. Pamatujete na Takhle jedou mladí páni nebo žábu, co skáče po blátě a nemá na gatě? Tak přesně tyhle zde najdete. Společně s dalšími šesti říkadly.

V knize nechybí ani říkadla zaměřená na obličej a hlavu. Například Zamykám, zamykám les, Koza Líza, Hruštička nebo Čmuchy, čmuchy. A samozřejmě nesmím zapomenout na Berany, berany, duc, což je u malých dětí většinou hodně oblíbené. Celkem kniha obsahuje 13 takových říkanek.

Poslední říkadla jsou věnovaná točení a honičkám. Zní to divně, ale určitě je znáte. Kolo, kolo mlýnské, Makový závin, Běží liška k táboru nebo Zlatá brána, to jste už určitě slyšeli, že? Kromě toho v knize naleznete ještě dalších 12 podobných povídaček.

Mimo říkadla kniha nabízí také tipy na další aktivity s dětmi. Třeba domácí sportování, při kterém si děti hrají, že bruslí, plavou, veslují, jezdí ve formuli, rybaří nebo třeba loví žraloka. Při těchto aktivitách jsou už nutné různé pomůcky, ale většinou takové, co běžně nalezneme doma, například polštář, balónek a jiné.

Jedna kapitola je věnována také hrátkám v kuchyni, při kterých využijete nejen různé kuchyňské náčiní, ale také potraviny. Děti se tak nejen pobaví, ale třeba si i připraví netradiční a zajímavou svačinku.

Kniha obsahuje i tipy na tvoření s papírem, vodou, pískem, hlínou nebo barvami. Myslí také na aktivity v přírodě nebo hry se světlem.

Celkové hodnocení

Kniha nabízí opravdu hodně aktivit pro děti. Oceňuji hlavně zpracování říkadel, které je přehledné a obsáhlé, takže si najde určitě každý to své. Některá říkadla jsou notoricky známá, takže stačilo malé zopakování a hned jsem si vzpomněla, jak rodiče natřásali i mě. Jiné jsem se musela naučit. Samozřejmě neumíme vše, ale vybrali jsme si, co se nám nejvíce líbilo a to používáme dodnes.

Co musím určitě ještě vypíchnout je obsah knihy. Kromě názvu kapitoly a čísla stránky je totiž vždy uvedeno i zaměření dané aktivity, od jakého věku je vhodná i jaká je její časová náročnost. Rychle si tak podle obsahu může každý najít, co zrovna potřebuje. Také na každé stránce s aktivitou jsou ikony pro snadnější orientaci, podle kterých můžeme hned posoudit věk či kolik času hraní zabere.

Kniha byla v roce 2016 vydána znova, s jinou obálkou, tak se nezalekněte, když na Vás v knihkupectví vykoukne jiný obrázek. Je to ale stále tatáž kniha, kterou určitě ocení každý rodič, který nemá zrovna říkanky v malíků, ale nechce děti ochudit o tuto zábavu.


Autor: Jana Hanšpachová
Nakladatelství: Portál
Rozměr: 145×205 mm
Počet stran: 271
Vazba: lepená

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments