KNIHA: Zkoušeli jsme všechno!

Další knižní recenze bude věnována rodičům. Obzvláště těm, kteří si někdy říkali, že už neví, jak dál. Co vlastně to dítě chce? Jak mu mohu pomoci? To mě jako zkouší nebo to myslí vážně? Je chyba u mě nebo někde jinde?

Věřím, že podobné otázky potkaly většinu rodičů (nebo mi alespoň nechte iluzi, že v tom nejsem sama). Proto mě potěšilo, když jsem naleza knihu, která se dívá na věci jinak.

Třeba dětským pohledem. Prostě vysvětlí, jak ty každodenní situace chápat a že vlastně vše není tak, jak vypadá. Možná se to zdá jako klišé, ale mi to pomohlo. Někdy prostě člověk potřebuje naťuknout, aby si uvědomil, že věci nemusí být tak, jak si myslíme. Ale dost obecného a jdeme se podívat konkrétně.

O čem kniha je?

Kniha Zkoušeli jsme všechno od Isabelle Filliozat je evropský bestseller. Zaměřuje se na života dítěte ve věku 1-5 let. Především na to, jak přečkat bez újmy toto období, kde se setkáváme se vzdorem, pláčem, záchvaty vzteku i jinými projevy.

Na konkrétních situacích ze života autorka vysvětluje, jaké jsou myšlenkové pochody a reakce dětského mozku, aby čtenář mohl lépe pochopit chování dítěte. A třeba si i uvědomil, jestli dítě opravdu může dělat některé věci naschvál nebo to neovlivní. Kniha navíc obsahuje tipy, jak se v situacích chovat, a to pomocí respektujících a klidných výchovných postupů.

Obsah knihy

V knize je podrobně rozpracovaný každý půl rok života dítěte. K danému období jsou pak uváděný typické projevy a situace, se kterými se rodiče často setkávají. Vše je doplněno o ilustrace s názornými ukázkami a návody, jak situaci řešit.

Období 12.-18. měsíc je v knize považováno za období rodičovského „ne“. Jak říct dítěti, že něco nemůže? Jak a kdy zasáhnout, pokud neuposlechne? Je schopno pochopit a respektovat hranice a zákazy? Co dělat, když dítě chce všechno a hned? Nebo když křičí, když se vzdálím? A co když se budí v noci? Na vše se snaží kniha odpovědět.

Ve věku 18.-24. měsíc se objevuje dětské ne. Kniha se zaměřuje opět na situace s tím spojené, například když dítě začíná odporovat, ječí při sebemenší frustraci, může nás rozčilovat svými opakovanými otázkami, dělá často hlouposti, bouchá, kouše, tahá za vlasy a mnoho dalšího.

V období 24.-30. měsíc je pro dítě významný řád a pořádek. Autorka se zaměřuje na to, jak se tvoří pořádek v dětské hlavě a co je pro něj v tomto období důležité. Samozřejmě nechybí rozbor dalších případů, které jsou v tomto období typické, například že dítě nechce jít z hřiště, má strach z nových situací, nechce spát, neposlouchá, když ho voláme, odmítá jíst, hraje si s jídlem nebo říká sprostá slova.

Další kapitoly už nejsou tak obsáhlé, ale i tak přináší mnoho zajímavých tipů. Od dvou let začíná období já chci, já sám/sama. Autorka radí, jak pracovat s dítětem v této fázi i co dělat, když dítě vlastně neví, co chce.

Od tří let věku dítě chápe pravidla, ale nemusí je respektovat. Jak to řešit? A jak se zachovat, když dítě trápí zlé sny, které se kvůli zrodu imaginace v tomto období často objevují? Ve čtyřech letech si pak dítě začíná více uvědomovat sám sebe. Může se objevovat stud, vymýšlení, vychloubání se nebo potíže se socializací. A i zde autorka nabízí své poznatky a rady.

V knize najdete navíc celou kapitolu o tom, jak nastavit hranice dítěti, jak je to s trestáním dítěte i co dělat, když se mezi sebou děti hádají. A to rozhodně není vše!

Celkové hodnocení

Kniha by se měla stát povinnou četbou pro všechny rodiče. Je plná situací, se kterými se rodič v reálném životě opravdu setkává a mnohdy si s nimi neví rady. Nejvíce mi ale pomohly informace o tom, čeho je dítě v každém období opravdu schopné a čeho nikoli. Najednou jsem si uvědomila, že mnohdy není problém u dítěte, ale spíše v mém očekávání a chování.

Přiznávám teda, že u některých situací a doporučení jsem byla dost na vážkách, jestli mohou fungovat, a přišly mi už trošku moc. Ale takových bylo jen pár. Naopak převažovaly ty, u kterých jsem si říkala „ahááá“. Tak třeba vám kniha taky pomůže pochopit lépe vaše dítě a rozvine váš vztah novým směrem…


Autor: Isabelle Filliozat
Nakladatelství: CPRESS
Rozměr: 167×22 5mm
Počet stran: 140
Vazba: lepená

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments