ČTENÍ: Velká obrázková knížka Medvědi

Na knížku Medvědi od Anne Suess jsem narazila náhodou v Levných knihách. Jednalo se o poslední kus a nestála proto ani stovku. Tak kdo by to nebral, že. Dceři ještě nebylo ani 9 měsíců, když jsem ji donesla domů. Počítala jsem, že se k ní dostaneme až později, ale světe div se, nedala ji z ruky! Pořád jsme ji museli obhlížet, až mi z toho šla hlava kolem.

Knížka byla nejoblíbenější aktivitou několik měsíců, než ji vystřídala série knih Jaro, Léto, Podzim, Zima (recenze zde). I tak se ale ke knížce o medvědech jednou za čas vracíme. Především dcerka si ji ráda sama vytahuje z knihovničky a prohlíží.

Obsah knihy

V knize vystupují místo lidských postav medvědi. A s nimi se dostáváme na různá místa, například do centra jejich městečka, na pouť, do školy nebo k rybníku. Kniha je kromě pár informací na zadní straně bez textu. Je tedy na čtenáři, aby si obsah vymýšlel.

Dceři jsem z počátku jen popisovala, co je na obrázku a co jaká postava dělá. Později si knihu začala prohlížet sama a ukazovala mi, co už z našeho vyprávění znala. Musím ale říci, že oproti knihám na stejném principu (například již zmiňovaná série Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc) kniha Medvědi není až tak propracovaná a nemá tam tolik detailů. Když jsme ji s dcerou prohlíželi denně, po čase jsem už nevěděla, co vymýšlet, aby to nebylo stále stejné.

Formát knihy

Kniha je větší než formát A4. Má pevnou vazbu a tvrdé listy, ale přesto je lehká. Ani po několika měsíčním čtení není vidět používání, a to ji dcera moc nešetřila. Zpracování je tedy kvalitní.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit napříkald v Knihy Dobrovský, kde ji mají běžně za 178 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Medvědí městečko je tak trochu netradiční námět. A možná právě proto měla u nás kniha úspěch, protože vidět mámu medvědici jak vozí malého méďu v kočárku, nebo medvídky, jak se učí zpíva, to se jen tak nevidí. Oceňuji také, že kniha podněcuje dětskou fantazii. Čtenář si může vymýšlet příběhy a dávat postavám jména a kombinovat souvislosti. Navíc tím, jak jsme dokola mluvili o znázorněných postavách a aktivitách, se dcera rychle naučila nové slovíčka.

Chybělo mi trošku detailnější zpracování, třeba konkrétní druhy květin namísto obyčejného zeleného stromu, různorodé ptáčky apod. I tak ale kniha zaujala a co je hlavní, dítěti se moc líbila. A to u nás postava médi moc nefrčí. Pro dítě, které má medvídky v oblibě, bude kniha určitě ještě zajímavější.


Autor: Anne Suess
Rozměr: 356×254 mm
Počet stran: 10
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments