ČTENÍ: Knihy Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc

Na sérii knih Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc od Rotraut Susanne Bernerové jsem slyšela jen chválu. Když jsem si knihy prohlížela v obchodě, trochu jsem tu euforii nechápala. Jen pár stránek, spousta obrázků, žádný text… Upřímně jsem ani nevěřila, že by si s tím mohly děti vyhrát hodiny a hodiny, jak všichni tvrdili. Rozhodli jsme se to ale vyzkoušet a všechny knihy pořídili dceři na první narozeniny. A musím říct, že jsem byla opravdu hodně mile překvapena!

Dceru začaly knihy zajímat už krátce pro prvních narozeninách. Z počátku jsme jen prohlíželi, ukazovala jsem ji postavičky a zvířátka v knize, říkala jsem, co dělají, a vymýšlela si k nim příběhy. Celkově jsme s knihami každý den trávili minimálně hodinu, možná víc. Po pár dnech byla dcera schopna bez mojí pomoci najít, kde je kočka, prasátko, nebo kde lidé jí zmrzlinu. Pak si knihu vzala a začala mi sama ukazovat a říkat, co v ní je . Už se jen těším, až bude pořádně mluvit a bude i ty příběhy mluvit sama.

Obsah knihy

V každé knize jsou stejné výjevy ze života, například dům, statek, město, nádraží či náměstí. A dle daného období jsou doplňovány konkrétní detaily jako aktivity lidí, probíhající události, oblečení, výskyt zvířat, sezonní potraviny, počasí nebo vzhled přírody.

V knize Jaro se tedy setkáváme s rozkvetlými stromy, mláďaty, dětmi na hřišti, práci na zahradě nebo Velikonocemi. Kromě toho nechybí ani různé doplňkové události, které mohou obyvatelé městečka zažívat.

V dalším díle s názvem Léto lidé chodí na výlety, pořádají pikniky, vysedávají na zahrádkách, koupou se a zažívají také požár, bouřku nebo prudký déšť. Všude je spoustu zvířátek a také sezónní jídlo jako jahody, jablka, třešně nebo zmrzlina.

Kniha s názvem Podzim je plná padajícího listí. K tomu ptáci odlétají do teplých krajin, děti pouští draky a pořádá se lampionový průvod. Prodávají se dýně, houby, ořechy nebo teplé kaštany. Vlaky dováží uhlí a slaví se podzimní posvícení.

A konečně Zima, kde se obyvatelé chystají na sníh, kterého se i dočkají. Děti staví sněhuláky, bruslí, a lyžují. Nechybí ani vánoční trhy, kupování stromečku a vánoční koncerty. Samozřejmě jsou všichni pořádně zachumlaní v teplém oblečení a domácí zvířátka jsou schovaná.

V knize noc pak většina obyvatelů a zvířátek spí a městečko je klidnější. Potkáme se zde s policií, která na městečko dohlíží, lupičem nebo zahradní párty včetně ohňostroje. Jsou zavřené obchody i restaurace a někteří lidé také stanují.

Formát knihy

Každá kniha je větší než formát A4, což je na jednu stranu skvělé, protože jdou alespoň krásně vidět všechny detaily u obrázků. Pokud si ale chcete vzít knihu na cesty, batůžek vám stačit nebude. Vazba i stránky jsou hodně pevné a odolné. I po několika měsíčním používání vypadají knihy jako nová.

Cena a dostupnost

Kniha můžete zakoupit napříklda na Knihy Dobrovský, kde mají jeden díl za 223 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Celá série mě nadchla. Sice ne na první pohled, ale nakonec si nás získala. Ilustrace jsou pěkné, reálné a především promyšlené do detailu. Dítě se setkává se všedními událostmi, navíc v kontextu různých ročních období nebo noci. Může se díky nim lépe zorientovat i v reálném světe. Navíc celá série přispívá k rozvoji slovní zásoby, dětské fantazie i schopnosti vyprávět. Za nás tedy rozhodně doporučuji, ideálně celý komplet nebo alespoň dokupovat dle probíhajícího ročního období.

V roce 2019 vyšla celá série ve zmenšené verzi, která jednak levnější a také vhodnější třeba na cestování. Srovnání velkého i malého formátu najdete zde.


Autor knih: Rotraut Susanne Bernerová
Rozměr: 258×338 mm
Počet stran: 14
Vazba: pevná
Počet dílů: 5

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments